Anunțul cutremurător al zilei vine din Ucraina. Zelenski, decizie extremă. Ce va urma

Anunțul cutremurător al zilei vine din Ucraina. Zelenski, decizie extremă. Ce va urma

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a povestit modul în care forțele ruse au ajuns aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei.

Zelenski a fost lăudat pe scară largă pentru felul în care a gestionat războiul pornit de Rusia în cele 65 de zile de la intrarea primelor trupe invadatoare în Ucraina.

El s-a adresat Congresului SUA, parlamentelor mai multor state europene, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și altor instituții internaționale. Boris Johnson se numără printre figurile de profil dornice să fie văzute în compania sa.

Timpul pe care l-a trăit ca lider al unei țări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în câteva ore de la începutul invaziei, potrivit interviurilor pentru revista Times, scrie The Guardian.

Vorbind cu reporterul Simon Shuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el și familia lui în timp ce încercau să pună mâna pe districtul guvernamental al capitalei Kiev în prima zi a conflictului.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenskiy a spus că primele momente ale dimineții zilei de 24 februarie i-au rămas adânc întipărite.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a spus Zelenskiy pentru Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii

acolo”.
Zelenski cere ca rușii ce au comis crime de război să fie pedepsiți

Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că rușii vor plăti pentru crimele comise. El a vorbit și despre situația din Ceasiv Iar, un alt oraș bombardat de ruși.

Volodimir Zelenski a susținut un alt discurs pentru ucraineni
“Am primit toată ziua informaţii din oraşul Ceasiv Iar din regiunea Doneţk. Au fost distruse două clădiri înalte. Zeci de oameni sunt sub dărâmături. Şase au fost salavaţi. Din nefericire, sunt 15 nume pe lista celor morţi şi nu este numărul definitiv.
A fost un atac cu rachetă. Şi oricine comandă astfel de atacuri, oricine le comite luând ca ţintă oraşele noastre obişnuite, zonele rezidenţiale, ucide absolut deliberat”, a spus el.

Zelenski cere pedepsirea Rusiei, “un stat terorist”

“ Criminalii nazişti sunt găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei chiar şi la 90 sau 100 de ani.

Sunt prinşi oriunde în lume. Bineînţeles, noi nu vrem să aşteptăm atât de mult. Însă dau acest exemplu ca să arăt că pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare criminal rus. Pentru absolut toţi. Aşa cum este şi pentru nazişti. Şi ar trebui să nu se aştepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona atunci când circumstanţele politice se vor schimba”, a precizat preşedintele Ucrainei.

Comentarii