A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figura emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham.

Regina Elisabeta, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figura emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham.

Elisabeta a II-a s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de peste 70 de ani, fiind devansată doar de Ludovic al XIV-lea al Franţei, care a devenit rege la vârsta de patru ani. Domnia lui Ludovic al XIV-lea, de 72 de ani şi 110 zile, a fost între 1643 şi 1715. Regina a devenit monarh la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său pe 6 februarie 1952.

Noul rege Charles a descris ziua de astăzi ca fiind "un moment de cea mai mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele".

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că "Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani".

"Mi-o amintesc ca pe o prietenă a Franţei, o regină cu inimă bună care a lăsat o impresie de durată asupra ţării sale şi asupra secolului său".

A început o perioadă de doliu naţional în Marea Britanie ce urmează să dureze până la înmormântare, care se aşteaptă să aibă loc în 10 zile.

Trupul ei va fi mutat la Palatul Buckingham, unde probabil va rămâne timp de cinci zile.

Noul rege

În momentul în care regina a murit, tronul a trecut imediat şi fără ceremonie la moştenitor, Charles, fostul Prinţ de Wales.

Există însă o serie de etape şi tradiţii pe care acesta trebuie să le parcurgă pentru a fi încoronat rege, relatează BBC.

Unul dintre primele sale acte este să decidă dacă va domni ca Regele Charles al III-lea sau dacă îşi va lua un alt nume.

De exemplu, prenumele bunicului său, George al VI-lea, a fost Albert, dar a domnit folosind unul dintre numele sale secundare. Charles ar putea alege oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George.

Totuşi din declaraţiile anterioare se crede că va merge sub titulatura de Charles al III-lea.

El nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu.

Deşi este moştenitor al tronului, prinţul William nu va deveni automat prinţ de Wales. Cu toate acestea, el moşteneşte imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soţia sa, Catherine, va fi cunoscută sub numele de Ducesa de Cornwall.

Comentarii